Kabadüz


Kabadüz ilçesi yerel idare olarak ilçe belediyesine sahiptir. Merkezi idari birimi olarak Kaymakamlık idari birimine sahiptir.

Kabadüz ilçe merkezi, Ordu’nun 21 km güneyinde, Melet Irmağı’nın doğusundaki yayla topraklarının başladığı 600m. Rakımlı bir sırt üzerinde kurulmuştur. Doğusunda Giresun ilinin Piraziz ilçesi, batısında Ulubey ilçesi, kuzeyinde Gülyalı ve Ordu merkez ilçesi, güneyinde Mesudiye ilçesi bulunur. Kabadüz ilçe olarak 340 km2 yüzölçümüne ve Turnalıktan itibaren geniş yayla topraklarına sahiptir. Bölgenin yayla kısımlarında Karagöl Dağı eteklerine kadar üzerinde pek çok obanın bulunduğu mera arazileriyle karşılaşılır.

Ordu- Çambaşı yolunun uzunlamasına ortasından geçtiği Kabadüz, dar bir sırtta kurulduğu için ilçe ancak yol boyunca gelişebilmiştir. İlçe arazisinin genel topoğrafik yapısı meyilli ve dik olup, eğim ortalama bir değerle  %15- 70 arasında değişmektedir. İlçenin Melet ırmağı, Tekmezar deresi, Turnasuyu, Ertaş deresi başlıca akarsularıdır. Bu akarsularda bol miktarda alabalık, sazan, mersin, kefal, karabalık gibi tatlı su balıkları avlanır, anacak avlanan balıklar genel olarak ailede tüketilir. Ticari amaçlarla  balık avcılığı yapan insan sayısı  azdır.İlçede Karadeniz iklimi hüküm sürmektedir.

Yazları serin, kışları ılık ve bol yağışlı  geçmektedir. Bu iklime bağlı olarak burada görülen tabi bitki örtüsü ormandır. Toprak tipi kirli topraktır. İklim özellikleri ve ilçe arazisinin eğimli yapısından dolayı  tarım ürünlerinde çeşitlilikten bahsedilemez. Genel olarak yetiştirilen tarım ürünü fındıktır.KabadüzAkgüney mahallesinde kurşun, bakır ve çinko cevherlerini çıkaran maden işletmesi mevcuttur.Çambaşı Yaylası Karadeniz Bölgesi’nin en önemli yaylalarındandır. Turizm bölgesi ilan edilmiş Çambaşı Yaylası’nın sınırları içinde 77 ayrı oba bulunmaktadır. Yaylanın 2 bin metreye ulaşan zirveleri vardır. Karadenizlilerin ve Orduluların yoğunlukla rağbet ettiği Çambaşı Yaylası, insanların rahat nefes alacakları trafikten ve günlük hayatın karmaşasından uzak doğayla iç içe yaşayacakları bir mekândır. Hem yaz hem kış aylarında turizm için bulunmaz doğal güzellik ve özelliklere sahiptir.

Deniz seviyesinden 1,850 m. yükseklikte olan yayla’nın ulaşımı, Ordu - Kabadüz – Çambaşı güzergahını oluşturan asfalt yol ile sağlanmaktadır. Modern iki otel ve restoran mevcuttur. Çarşısı, pazarı, piknik yerleri, lokantaları vardır.İlçede Karadeniz'in ve Türkiye'nin sayılı kayak merkezlerinden birisi olan Çambaşı Kayak Merkezi bulunmaktadır. Yaz ve kış aylarında birçok etkinliğe ev sahipliği yapan Çambaşı Yaylası çeşitli festivallerin değişmez adresidir. Bunların içinde en önemlileri 12 yıldır yapılan Vosvos ve yaz-kış düzenlenen yayla festivalidir. Her yıl Türkiye'nin değişik illerinden gelen Vosvos sahipleri Ordu'da buluşarak, Çambaşı Yaylasında bir hafta kamp yaparlar. Kabadüz ilçesi uzun doğa yürüyüşleri ve tırmanışların yapıldığı bir yerdir. Uçsuz bucaksız ladin ormanlarıyla çevrili ilçede her oba birbiriyle yarışır. Derinçay ve Geçilmez Kanyonu zorluğu, yürümeyi sevenlerin değişmez adresidir. Dişkaya Karadeniz'in tek peri bacası olma özelliğini taşır. Çiseli ve Gümüşdere takım şelaleleri güzelliği ve yüksekliğiyle adeta insanı büyüler. Kurt kayası ve Susuz obasından gün batımını izlemek bir başkadır.