Mesudiye
Mesudiye ilçesi yerel idare olarak ilçe belediyesine sahiptir. Merkezi idari birimi olarak Kaymakamlık idari birimine sahiptir.
Ordu ili merkezine 115 km mesafede bulunan Mesudiye ilçesinin yüzölçümü 1182 km2 dir. Ordu ilinin alanı en geniş ilçesidir. 68 mahallesi bir belediyesi vardır. Mesudiye İlçesi, denizden 115 km içerde ve ortalama 1350 m yükseklikte bir yerleşim yeridir. Şehir Merkezinin rakımı 1050 metredir. Doğusunda Şebinkarahisar ve Kabadüz, Kuzeyinde Ulubey, Kuzeybatısında Gölköy ve Reşadiye, Güneyinde ise Koyulhisar ilçesi yer almaktadır. Mesudiye İlçesi aşırı Kırık ve engebeli arazilerden oluşan 1182 km² toprağa sahiptir.
Ordu-Mesudiye karayolu asfalt olmakla birlikte meşakkatlidir. Arazi çok dik yamaç ve engebelidir Yol bu sebeple dar, çok virajlı ve inişli çıkışlıdır.
Mesudiye ilçesi İç Anadolu’ya (Sivas) çok rahat bir yol ile bağlanmıştır. Mesudiye İlçesi sınırları içerisinde çok sayıda gezi ve piknik yeri bulunur.Ordu ilinin en uzun akarsuyu olan melet çayı ilçenin sınırlarında doğmakta olup ilçenin içinden geçmektedir. İlçede yaylacılık kültürü oldukça gelişmiştir. Başlıca yaylaları ise Keyfalan, Taştekne, Kızılağaç, Çukuralan, Üreğil ve Zile yaylalarıdır. Iğdır ormanları ilçenin güzel çam ormanıdır.
Karasal iklim tipi görülen ilçede soğuk ve özellikle kış aylarında bol yağışlı bir iklim hâkimdir. Mesudiye’de yıl içinde ölçülen sıcaklık 8.7 C°, en yüksek sıcaklık 40.0 C°, en düşük sıcaklık ise -27.0 C° ’dir ve ordu verilerine göre özellikle kış aylarında sıcaklıklar çok daha düşüktür.
Mesudiye Ordu ilinin bir ilçesi olmasına rağmen ilçede kış ayları oldukça soğuk ve uzun sürer, yağışlar genelde kar şeklinde olur. Yaz ayları ise gündüz sıcak akşama doğru ciddi bir soğuk ile geçer. Yağış yılın her mevsimi etkisini gösterir. İlçe merkezine 5 ay kar yağar. İlçenin köylerinde kış ilçe merkezine göre daha şiddetli geçer ilçenin köylerine 6-7 ay boyunca sürekli kar yağar. Yükseltinin en fazla olduğu Aşut obası, Çambaşı yaylası ve Gönderiç tepesinde yaz aylarında erimeyen kar görülmektedir.
Dağlık yapının hakim olduğu ilçede tarım alanlarının kısıtlı olması olumsuz bir etkendir. Yüksek kesimlerde orman örtüsü hakimdir. Orman içerisinde veya bozulmuş alanlarda çayır ve mera olarak kullanılan alanlar mevcuttur.
İlçe genelinde toprak yapısı Killi-Tınlı olup, eğim ortalama %30-40 civarında olduğundan sulamaya elverişsiz yerlerdir. Bir kısım dere ve vadi içlerinde sulamaya elverişli ve çiftçiler tarafından sulanan Tınlı-Kumlu, Tınlı toprak yapısına sahiptir. Yeşilce Deresi, Baldıran Deresi, Fiyes Deresi, Muza Deresi, Tekke Deresi, Tekmezar Deresi, Melet Irmağı, Beyağaç Yayla Göleti, Keyfalan Yayla Göleti ve Ulugöl Yayla Göleti önemli yerüstü su kaynağıdır.